O Ponidziu mawiajÄ…, że to kraina winem i miodem pÅ‚ynÄ…ca. Wczoraj upewniliÅ›my siÄ™, że także olejem, i to nie tylko tym zÅ‚ocistym, rzepakowym, ale wielobarwnymi olejami o najprzeróżniejszych smakach. W Olejarni ZagÅ‚oby goÅ›ciliÅ›my po raz drugi i z pewnoÅ›ciÄ… nie ostatni. Tym razem wziÄ™liÅ›my udziaÅ‚ w pokazie tÅ‚oczenia na zimno (i na żywo) oleju rzepakowego przy pomocy ponad stuletniej prasy i powiem Wam, że pyszniejszego oleju w życiu nie próbowaÅ‚am. Nie spodziewaÅ‚am siÄ™ tak orzechowego smaku. Szklaneczka takiej ambrozji i Å›wieża bagietka wystarczyÅ‚yby mi na caÅ‚e Å›niadanie. Bez żadnych dodatków. Jeszcze teraz mam Å›linotok na samo wspomnienie.
Ale na oleju rzepakowym – nierafinowanym i niefiltrowanym – degustacja siÄ™ nie koÅ„czy. Spróbujecie tu kilkunastu rodzajów tÅ‚oczonych na miejscu olejów i gwarantujÄ™, że zakochacie siÄ™ w ich smaku. Może jedynie ten z czarnuszki zwany zÅ‚otem faraonów nie przypadnie Wam zbytnio do gustu, ale na jego obronÄ™ trzeba przytoczyć stare powiedzenie gÅ‚oszÄ…ce, iż olej z czarnuszki pomaga na wszystkie choroby poza Å›mierciÄ…. Wieść niesie, że znaleziono go nawet w grobowcu Tutanchamona.
Każdemu smakuje co innego. Ja na przykÅ‚ad lubiÄ™ bazyliÄ™, wiÄ™c olej bazyliowy byÅ‚ tym, który smakowaÅ‚ mi najbardziej. Jedynym mankamentem okazaÅ‚a siÄ™ jego cena, której absolutnie siÄ™ nie dziwiÄ™, bowiem wyciÅ›niÄ™cie go z raczej maÅ‚o oleistych nasion bazylii jest wyjÄ…tkowo pracochÅ‚onne i niezbyt ekonomiczne. Do domu zabierzemy wiÄ™c inne wyjÄ…tkowo smaczne: rzepakowy z kolendrÄ… (z wyraźnÄ… kolendrowÄ… nutÄ…), musztardowy (z nasion gorczycy) i olej z orzechów laskowych. Bardzo kusiÅ‚ też rydzowy (wcale nie z rydzów, tylko z nasion lnianki siewnej, najstarszej roÅ›liny oleistej uprawianej w Polsce), z wiesioÅ‚ka, z konopi. Niektóre z nich przyjmuje siÄ™ jak lekarstwo, Å‚yżeczkÄ™ dziennie.
Właściciel olejarni, pan Mariusz, niczym najprawdziwszy Zagłoba ze swadą i ogromnym poczuciem humoru chwali właściwości oleum. Przy okazji opowiada o historii tłoczenia i roślinach oleistych, przytacza anegdoty i dowcipy. Do degustacji przynosi też lokalne sery, miody, konfitury, dżemy (także bardzo wytrawne, idealnie pasujące do potraw mięsnych lub serowych), pesto, słodycze, wina, miody pitne, nalewki i mocniejsze alkohole. Wszystkie te specjały można kupić w sklepiku na miejscu, a degustacje są darmowe.
Imć Onufry zachwalaÅ‚ zalety oleju konopnego: „bo w konopiach oleum siÄ™ znajduje, przez co i w gÅ‚owie jedzÄ…cemu go przybywa” oraz radziÅ‚, by „co najwiÄ™cej wina pić: oleum, jako lżejsze, zawsze bÄ™dzie na wierzchu, wino zaÅ›, które i bez tego idzie do gÅ‚owy, poniesie ze sobÄ… każdÄ… cnotliwÄ… substancjÄ™”. Gdyby wiedziaÅ‚ wtedy, że w oleju rzepakowym wystÄ™puje korzystniejszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, pewnie i o nim mawiaÅ‚by podobnie. Dla nas wszystkich najważniejsze jest, byÅ›my starali siÄ™ używać przede wszystkim tych tÅ‚oczonych na zimno, bo każdy z nich ma dziaÅ‚anie prozdrowotne i warto kierować siÄ™ sÅ‚owami Paulo Coelho: „Tajemnica Szczęścia jest ukryta w tym, by widzieć wszystkie cuda Å›wiata i nigdy nie zapomnieć o dwóch kroplach oleju na Å‚yżce”.
A będąc na Ponidziu, koniecznie odwiedźcie Olejarnię Zagłoby w Mikułowicach koło Buska Zdroju!
Maria Gonta
foto Gontowiec Podróżny
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>PrzebudujÄ… Ikara
Przetarg na przebudowę ostatniego etapu ulicy Ikara rozstrzygnięty.
Kolejna osiedlowa uliczka zostanie w pełni przebudowana. Nowa nawierzchnia ul. Ikara ułatwi codzienne ...
<czytaj dalej>Oni tu zostajÄ…
„ZostajÄ™!” to hasÅ‚o nowej kampanii promujÄ…cej Gorzów, która ma zwrócić uwagÄ™ na zalety naszego miasta, dziÄ™ki którym jest ono doskonaÅ‚ym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>