– Mój wyglÄ…d Å›wiadczy o tym, że ta pracownia otwiera siÄ™ za późno – powiedziaÅ‚ w gorzowskim AWF-ie – z wrodzonym sobie poczuciem humoru – czÅ‚onek zarzÄ…du województwa lubuskiego
Tadeusz Jędrzejczak.
– Nigdy nie jest za późno, by o siebie zadbać, a my zajmiemy siÄ™ panem specjalnie i ustalimy najlepszÄ… z możliwych dietÄ™ – odpowiedziaÅ‚ dziekan zamiejscowego wydziaÅ‚u AWF
Piotr Żurek, zapowiadając otwarcie pracowni gastronomicznej.
W czwartek 2 marca w wydziale zamiejscowym AWF w Gorzowie uroczyście otwarto pracownię gastronomiczną w ramach kierunku dietetyka prowadzonego przez Zakład Dietetyki.
– Po ponad roku prac i pozyskiwania funduszy udaÅ‚o siÄ™ nam otworzyć pracowniÄ™ na wysokim poziomie, bardzo dobrze wyposażonÄ…, z salÄ… dydaktycznÄ… i konsumpcyjnÄ… – powiedziaÅ‚ dziekan Piotr Å»urek.
Projekt udaÅ‚o siÄ™ zrealizować dziÄ™ki Å›rodkom z UrzÄ™du MarszaÅ‚kowskiego w kwocie 100 tys. zÅ‚ i wÅ‚asnym Akademii Wychowania Fizycznego – 57 tys. zÅ‚.
– Dietetyka to niesÅ‚ychanie ważny kierunek i studenci chÄ™tnie go wybierajÄ…. To strzaÅ‚ w dziesiÄ…tkÄ™. Ten kierunek również Å›wietnie wpisuje siÄ™ w naszÄ… StrategiÄ™ Rozwoju Województwa Lubuskiego, bo zdrowie i jakość życia to nasza inteligentna specjalizacja – mówiÅ‚a marszaÅ‚ek
Elżbieta Anna Polak.
– ChcieliÅ›my stworzyć bardzo dobrÄ… bazÄ™ do zajęć dydaktycznych zwiÄ…zanych z żywnoÅ›ciÄ… i żywieniem, by uniezależnić siÄ™ od innych podmiotów, stworzyć miejsce do badaÅ„ i warsztatów kulinarnych, które chcemy prowadzić również dla mieszkaÅ„ców Gorzowa i chÄ™tnych z województwa lubuskiego. MyÅ›lÄ™, że to, co udaÅ‚o siÄ™ nam otworzyć, speÅ‚nia standardy europejskie – podkreÅ›laÅ‚ dziekan wydziaÅ‚u zamiejscowego AWF Piotr Å»urek.
Dotychczas gorzowscy studenci odbywali zajÄ™cia z dietetyki w Zespole SzkóÅ‚ Gastronomicznych. Teraz majÄ… wÅ‚asnÄ… pracowniÄ™ z czterema stanowiskami. ZnajdujÄ… siÄ™ tam kuchenki elektryczne, piec konwekcyjno-parowy, zmywarko-wyparzarka, chÅ‚odziarko-zamrażarka oraz inny sprzÄ™t kuchenny. DziÄ™ki temu zajÄ™cia z przetwórstwa żywnoÅ›ci, technologii żywnoÅ›ci i potraw a także towaroznawstwa, produkcji potraw i posiÅ‚ków wegetariaÅ„skich w profilaktyce i leczeniu chorób, budowy maszyn i urzÄ…dzeÅ„ gastronomicznych bÄ™dÄ… realizowane w kompleksie przy ul. Estkowskiego.
WspóÅ‚czesny Å›wiat zmaga siÄ™ z problemem otyÅ‚oÅ›ci, wiÄ™c kierunek dietetyka cieszy siÄ™ coraz wiÄ™kszym wziÄ™ciem.
– Polacy – takÄ… mam nadziejÄ™ – przywiÄ…zujÄ… coraz wiÄ™kszÄ… wagÄ™ do tego, jak siÄ™ powinniÅ›my odżywiać i co powinniÅ›my jeść, bo należymy do czoÅ‚ówki krajów z nadwagÄ… i otyÅ‚oÅ›ciÄ…. Nasz kierunek bÄ™dzie wiÄ™c peÅ‚niÅ‚ również funkcjÄ™ edukacyjnÄ…, by uczyć dzieci, rodziców, nauczycieli, seniorów w zakresie racjonalnego, zdrowego odżywiania – mówiÅ‚ dziekan Piotr Å»urek.
– Dietetyka to nie tylko zdrowie i zdrowe odżywianie, ale również dietetyka sportowa. DziÄ™ki wsparciu jesteÅ›my w stanie stworzyć studentom godziwe warunki do nauki, a także studiowania czysto akademickiego, czyli przyglÄ…dania siÄ™ temu, jak sÄ… prowadzone badania naukowe w zakresie żywnoÅ›ci i żywienia – podkreÅ›laÅ‚ rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, prof. dr hab.
Dariusz Wieliński.
Po oficjalnym przeciÄ™ciu wstÄ™gi, można byÅ‚o skosztować przygotowanych przystawek bankietowych. ByÅ‚y to: zapiekane szparagi z musem z mango, cannelloni z buraka z ricottÄ… i kawiorem pomaraÅ„czowym, polÄ™dwiczka z kremem chrzanowo-buraczanym, a także chrusty na wzór babcinych podpÅ‚omyków, ale w nowoczesnej formie. Ich autor, nauczyciel przedmiotu w gorzowskim Gastronomiku
Piotr Kisson zaznaczyÅ‚, że to również przekÄ…ski dietetyczne:
– Bo sÄ… maÅ‚e i jest w nich wiele różnego rodzaju poÅ‚Ä…czeÅ„ smakowych. SÄ… lekkie produkty, jak polÄ™dwica, która nie zawiera tÅ‚uszczu, bo gotowana w niskiej temperaturze w sous-vide, czyli w zamkniÄ™tym worku z zioÅ‚ami, sÄ… pieczone, a nie gotowane buraki, które majÄ… swoisty aromat. Jest kawior molekularny, czyli poÅ‚Ä…czenie alginianu z mleczanem wapnia – wyliczaÅ‚.
Dziekan Piotr Å»urek zapowiada, że gorzowianie bÄ™dÄ… mogli w przyszÅ‚oÅ›ci uczestniczyć w specjalnych warsztatach, gÅ‚ównie w ramach Festiwalu Nauki czy drzwi otwartych. Być może bÄ™dÄ… również organizowane warsztaty komercyjne.
Zakład Dietetyki prowadzą: kierowniczka, dr inż.
Kinga Mruczyk oraz dr
Andżelika Cisek-Woźniak, specjalista badawczo-techniczny mgr
Marta Pasek i dr
Małgorzata Mizgier.
Tekst i foto Hanna Kaup
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>PrzebudujÄ… Ikara
Przetarg na przebudowę ostatniego etapu ulicy Ikara rozstrzygnięty.
Kolejna osiedlowa uliczka zostanie w pełni przebudowana. Nowa nawierzchnia ul. Ikara ułatwi codzienne ...
<czytaj dalej>Oni tu zostajÄ…
„ZostajÄ™!” to hasÅ‚o nowej kampanii promujÄ…cej Gorzów, która ma zwrócić uwagÄ™ na zalety naszego miasta, dziÄ™ki którym jest ono doskonaÅ‚ym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>