W związku z informacjami na temat pojawiającej się w sprzedaży niejadalnej soli w województwie prowadzone są kontrole po kątem używania jej w produkcji artykułów spożywczych.
Lubuski Wojewódzki Lekarz Weterynarii przeprowadził kontrole w zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego i rybnego. Stwierdził, że prawdopodobnie przez dwa podmioty kupowana była sól niespożywcza. Inspektorzy pobrali próbki do badań, które trafiły do laboratorium w Poznaniu. Tam poddawane są analizie. Natychmiast zabezpieczono też produkty, w których prawdopodobnie może wystąpić sól niespożywcza. Dotychczas udało się ustalić, że w jednym
z kontrolowanych zakładów sól niejadalna nie była używana do produkcji artykułów spożywczych.
Jednocześnie działania prowadzi Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Sprawdzane są pozostałe zakłady, które wykorzystują sól w procesie produkcji żywności.
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości produkty spożywcze zostaną natychmiast zabezpieczone i wycofane z obrotu do momentu otrzymania wyników badań.
Wszystkie informacje o efektach kontroli prowadzonych przez inspekcję na bieżąco spływają do wojewody. W przypadku uzyskania dodatkowych informacji związanych z tym tematem, będą przesyłane kolejne komunikaty.
wg LUW
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>Przebudują Ikara
Przetarg na przebudowę ostatniego etapu ulicy Ikara rozstrzygnięty.
Kolejna osiedlowa uliczka zostanie w pełni przebudowana. Nowa nawierzchnia ul. Ikara ułatwi codzienne ...
<czytaj dalej>Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>