Z miłości do gotowania, do różnych smaków i kulinarnej różnorodności powstała wyjątkowa książka „Kuchnia regionów”. Nazwać ją kucharską to za mało; to kronika najważniejszych smaków poszczególnych województw w Polsce. Jest również Lubuskie i Gorzów, z szarlotką i masłem jabłkowym z renety landsberskiej.
W książce zostało zebranych i opracowanych aż 160 przepisów ze wszystkich regionów Polski. Wybrane przepisy zostały podzielone według województw i przygotowane w dwóch wersjach językowych, polskiej i angielskiej.
Najbliższe Łukaszowi są przepisy z Lubuskiego, a dokładnie z Gorzowa. - Moje miasto jest zawsze ze mną. Nie ważne czy jestem gdzieś w Polsce czy na świecie. Zabieram ze sobą mały kawałek Gorzowa zawsze ze sobą np. w postaci różnych przetworów z renety landsberskiej. Zawsze jestem dumny z miasta, z którego pochodzę, dlatego nie mogło zabraknąć przepisów z Gorzowa. To ostatnio odkryte masło jabłkowe czy mój ulubiony jabłecznik z renety – powiedział.
Autor
Łukasz Konik to gorzowianin, ambasador kampanii GORZÓW #Stąd jestem, jadana z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej. Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie, eksperymentator zafascynowany kuchnią polską.
Z zaangażowaniem propaguje w Polsce i za granicą tradycje kulinarne wszystkich regionów naszego kraju. Dzięki tej fascynacji powstał zbiór przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi różnych regionów Polski.
W książce „Kuchnia regionów” Łukasz zabiera nas w niezwykłą kulinarną podróż. Od morza po góry; od Gorzowa Wielkopolskiego, gdzie rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią, poprzez niezwykle ciekawe kulinarnie województwo łódzkie, podlaskie do intrygującego różnorodnymi potrawami województwa kujawsko-pomorskiego. Zupy, pierogi, kotlety, gołąbki, desery i mnóstwo innych potraw, których nazwy przywodzą na myśl nie tylko wyjątkowy smak, ale także specyfikę miejsc, z których pochodzą. Różnorodne, tak jak różnorodna jest kuchnia polska. Przede wszystkim smaczne, bardzo smaczne...
Książka wydana przez WDR liczy 288 stron, od kilku dni jest do kupienia we wszystkich placówkach pocztowych w Polsce.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Foto Bartłomiej Nowosielski
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej.
Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ...
<czytaj dalej>UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>